Fiilimsiler (Eylemsiler) - Test

Konu 'Dil ve Anlatım Konu Testleri' bölümünde Lizard King tarafından paylaşıldı.

  1. JoGa

    JoGa Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0

    Paylaşım İçin Teşekkürler..
  2. JoGa

    JoGa Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Paylaşım İçin Teşekkürler..
  3. hilly

    hilly Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1.548
    Beğenileri:
    1.711
    Ödül Puanları:
    113
    konu taşınmıştır
  4. HiTpLAyer

    HiTpLAyer Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Eline SağlıK.Ben 8 e gidiom ama bulmadım bare bunu yapim :D
  5. mc_emo_girl

    mc_emo_girl Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    1. Gözlerimiz giderek yalnızlaşıyor
    Fermanlı bir ****liğe karışır gibi
    Gözlerimiz yıldızlara hücum ediyor
    Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a)Bağ – fiil
    b)Kurallı bileşik eylem
    c)Türemiş eylem
    d)Yardımcı bileşik eylem
    e)Çekimli birden çok eylem


    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat – fiil kullanılmamıştır?
    a)Gündüzün geceyle buluşan noktasında
    Yaklaşıyor musikisi eteklerinin
    b)Ey pembe akşamların kara sevdalıları
    Güzelliklerine doyulmamış zamanlar
    c)Bir bahar sabahının karanlığında ussuz
    Gökte diz çökmüş, iki titrek ışıklı yıldız
    d)Besteler, kıllarım vatan ırmaklarından
    Sazlara sinmiş bir şarkıdır belki dönüşün
    e)Gözlerin kararan yollarda üzgün
    Ve bir zambak kadar beyazdır yüzün

    3. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?
    a)Yolunu şaşırmış meltemlerle gelen
    Bir eski şarkı dolanır kıyılarımda
    b)Sararmış dağ çiçeklerine ve hatıralara
    Bir mavi yağmur gibi damlar
    c)Ay gibi bir söz doğar içime yollarda
    Işığında zamanlar sohbete durmuş
    d)O beni bilmezse seyrederken uzaktan
    Yaşamak üstüne türküler yakardı
    e)Oysa susturulmuş bir orkestradır yüreğim
    Bir boşansa akıllı kızın türküsünü söyler

    4. “-acak, -ecek” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde gelecek zaman çekim eki olarak kullanılmıştır?
    a)Defterinde yazacak yer kalmamıştı.
    b)Dikilecek kumaşları terziye götürdü.
    c)Köyde ekilecek birkaç tarla kalmıştı.
    d)Paket yarın gelecek, çocuklar.

    5. Ad – eylemler de adlar gibi iyelik eki alabilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya bir örnek vardır?
    a)Çalışmanın gerekliliğini hiç unutmayın.
    b)Müdürün konuşması bitince yarışma başladı.
    c)Araba kullanmayı babam öğretmişti.
    d)Bu görüşü benimseyenle hiç de az değil.
    e)Öğrencilere dayanışmanın önemin kavratılmalı.

    6. Bir insanın konuşmasından ya da yazdıklarından eğitimi, dünya görüşü ve bilgi birikimi kolayca anlaşılabilir.
    Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a)bileşik eylem
    b)belirteç
    c)ilgeç
    d)bağlaç
    e)belgisiz önad

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok bileşik eylem vardır?
    a)Kimi benim gibi erir derinden
    Kimi senin gibi çok mutlu olur.
    b)Bahsetti derinden ona halim
    Aşkın bu onulmaz yarasından
    c)Soldu günden güne sessiz soldu
    Dediler hep: “Kıza bir hal oldu.”
    d)Bir öğreniversin aşkı
    Ağacı o vakit seyredin
    e)Dalıveriyoruz arada bir
    Belli, bir şey var aramızda

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur?
    a)Damlaya damlaya göl olur.
    b)Atılan ok geri dönmez.
    c)Ateş demekle ağız yanmaz.
    d)Deveden büyük fil var.

    9. Aşağıdakilerin hangisinde isim – fiil vardır?
    a)Ekmek parası için çalışıyoruz.
    b)Dolmuş çok hızlı gidiyordu.
    c)Gülmek sana yakışıyor.
    d)Annem çok güzel dolma yapar.

    10. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilimsi yoktur?
    a)Bir sürçen atın başı kesilmez.
    b)Aşk olmayınca meşk olmaz.
    c)Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp.
    d)****ye her gün bayram.

    CEVAPLAR: 1.b 2.c 3.c 4.d 5.b 6.c 7.d 8.d 9.c 10.d
  6. mc_emo_girl

    mc_emo_girl Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2010
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?
    A) Titanik filmini görmeyi isterim.
    B) Yürümekten ayaklarım yoruldu.
    C) Kızılcahamam’a gidiş, saat 7’de.
    D) Bunu bir tek bilen kardeşimmiş.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil yoktur?
    A) Beni her gün arayıp sordu.
    B) Bizi güler yüzle karşıladı.
    C) Yıkanmış çamaşırları ütüledik.
    D) Eseri sahneye koyan sanatçı, uzun uzun alkışlandı.


    3. Hangi cümlede yüklem ek fiil almıştır?
    A) Koşa koşa okuluna gitti.
    B) Tepeyi aşınca deniz göründü.
    C) Televizyon, önemli bir eğitim aracıdır.
    D) Parkta bir banka oturdular.


    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi vardır?
    A) Çok çalıştım, ama başaramadım.
    B) Ahmet, kaybolan saatini bulmuş.
    C) Eve geldi, biraz dinlendi.
    D) Biraz dolaştık ve sohbet ettik.


    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil vardır?
    A) Çalışırken sessizlik isterdi.
    B) Okuluna yürüyerek gidiyor.
    C) Beni üzen birçok olayla karşılaştım.
    D) Düşünmek, insana özgü bir eylemdir.


    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil kullanılmamıştır?
    A) Soracağım soruları heyecandan unuttum.
    B) Gözleri, bağıran adama takıldı.
    C) Bize anlatacak hikâyen kalmadı mı?
    D) Yatmadan ilaçlarını ve sütünü iç!


    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil kullanılmamıştır?
    A) Söylediğin sözler hepimizi çok kırdı.
    B) Babamı görür görmez eve kaçtım.
    C) Yola güneş doğmadan çıkmalıyız.
    D) Seni okluda görünce çok sevindim.



    .


    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
    A) Onun tek özelliği duygusal olmasıdır.
    B) Görüşünden asla taviz vermezdi.
    C) Geleceğini ne zaman öğrenmiştin?
    D) Düşe kalka yoluna devam etti.

    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilimsi değildir?
    A) Güzel yazmak için az yazdıklarını söyleyenlere gülerim.
    B) Genç şairlerimiz heceden kaçarak serbest yazıyorlar.
    C) Okumuşun bilgisizden farkı nitelikli kitaplar okumasıdır.
    D) Ne diyeyim, nasıl anlatayım, kime benzeteyim.


    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi diğerlerinden farklıdır?
    A) Öğrenciler şarkı söyleyerek yürüyorlar.
    B) Öğrenciler güle oynaya bahçeye çıktılar.
    C) Öğrenciler gülen çiçeklere benzer.
    D) Öğrenciler öğretmeni görünce sıraya girdiler.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük sıfat-fiil (ortaç) değildir?
    A) Çalışkan insanları ben de severim.
    B) Boşa harcanan zamana acırım.
    C) Onarılmış bir araba almışları.
    D) Onulmaz bir derde düşmüştü.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Arabayla şehre giderken kaza yapmış.
    B) Taşkın bir suyun şırıltısını duydum.
    C) Kendine güvenen bir insan olmalıyız.
    D) Seni görünce ağlamaya başladı.


    13. “Sen gideli onu hiç görmedim.”cümlesindeki altı çizili fiilimsi ile aynı türde bir fiilimsi aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?
    A) El, elin eşeğini türkü çağırarak arar.
    B) Bir gülüşü bile çok gördüler ona.
    C) Gelecek günler sizlerin olacak.
    D) Kaybolan yıllarıma çok acıdı


    14. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili keli*melerden hangisi fiilimsi değildir?
    A) Yalnız bunlar değildi, size anlatacağım.
    B) Anlatacağım olayların hepsi yaşanmıştır.
    C) Bir gün anlatacağım orada yaşadıklarımızı.
    D) Anlatacağım konuyu daha önce dinleme*diniz.


    15. Aşağıdaki altı çizili eklerden hangisi ey*lemsi eki değildir?
    A) Ateşine yanan, başka nâra yanar mı hiç?
    B) Onun geleceği varsa göreceği de vardır?
    C) Bugün Sinan çok yorgun görünüyor.
    D) Kör olası çöpçüler, aşkımı süpürdüler.


    16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı türden bir fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Beklemekten başka çaremiz yok galiba!
    B) Ağlaya ağlaya gözyaşlarım tükendi, anne!
    C) Sessiz sakin oturur, kimseye karışmazdı.
    D) Konuşunca inci gibi dişleri görünürdü.


    17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birden çok eylemsi vardır?
    A) Ey sevgi, dalımda ilk çiçek açan tomurcuk!
    B) Kanımın akışını yenileştiren damar.
    C) Gül rengi ışıkları sevda dolu akşamlar.
    D) İçime yeni bir fecir gibi dolan çocuk.

    18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi sıfat görevinde kullanılmıştır?
    A) Kendini aynada görür görmez bir şey an*sızın yok oldu.
    B) Kitabın içinde ele alınmamış konu yok gibi.
    C) Misafirimiz çok konuşkan bir amcaydı.
    D) Bu kitabı okumayan sadece sensin.
    19."Gitmek" kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde "isim - fiil" durumundadır?
    A) Giden şanlı akıncı ne gün döner yurduna?
    B) Gidiş, o gidiş bir daha dönmedi!
    C) Giderken beni de götürmeksin.'
    D) Erzurum'a gidince bizi ara, oldu mu?

    20."Bir yandan ilgisiz görünerek gözlerini benden yana kaydırıyor. Pek göz göze gelmemeye çalı*şıyordum. Bir ara bana "ağabey" demediğini be*nim de daha onu adıyla çağırmadığımı düşün*düm." cümlelerinde kaç tane fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5


    21.Ah o kadrini bilmediğim günler.
    Koklamadan attığım gül demeti.
    Suyunu sebil ettiğim o çeşme,
    Eserken yelken açamadığım rüzgâr!
    Yukarıdaki dörtlükte kaç fiilimsi vardır?
    A) 3 B)4 C)5 D) 6

    22. “Akacak kan damarda durmaz.”atasözündeki fiilimsinin benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Kristal vazoyu kırmamaya dikkat et.
    B) Kötü olayları düşünmek istemiyorum.
    C) Geçmiş yıllar gözümün önünde canlanıverdi.
    D) Ankara’ya gidince teyzemde kalacağım

    cevaplar:1-D,2-A,3-C,4-B,5-D,6-D,7-A,8-A,9-D,10-C,11-A,12-D,13-A,14-C,15-C,16-A,17-B,18-C,19-B,20-C,21-D,22-C
    __________________
  7. dğkn

    dğkn Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    :cool:Sper Olmuş Admin:cool::cool:[/I]
  8. dğkn

    dğkn Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?
    A) Titanik filmini görmeyi isterim.
    B) Yürümekten ayaklarım yoruldu.
    C) Kızılcahamam’a gidiş, saat 7’de.
    D) Bunu bir tek bilen kardeşimmiş.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil yoktur?
    A) Beni her gün arayıp sordu.
    B) Bizi güler yüzle karşıladı.
    C) Yıkanmış çamaşırları ütüledik.
    D) Eseri sahneye koyan sanatçı, uzun uzun alkışlandı.


    3. Hangi cümlede yüklem ek fiil almıştır?
    A) Koşa koşa okuluna gitti.
    B) Tepeyi aşınca deniz göründü.
    C) Televizyon, önemli bir eğitim aracıdır.
    D) Parkta bir banka oturdular.


    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi vardır?
    A) Çok çalıştım, ama başaramadım.
    B) Ahmet, kaybolan saatini bulmuş.
    C) Eve geldi, biraz dinlendi.
    D) Biraz dolaştık ve sohbet ettik.


    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil vardır?
    A) Çalışırken sessizlik isterdi.
    B) Okuluna yürüyerek gidiyor.
    C) Beni üzen birçok olayla karşılaştım.
    D) Düşünmek, insana özgü bir eylemdir.


    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil kullanılmamıştır?
    A) Soracağım soruları heyecandan unuttum.
    B) Gözleri, bağıran adama takıldı.
    C) Bize anlatacak hikâyen kalmadı mı?
    D) Yatmadan ilaçlarını ve sütünü iç!


    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil kullanılmamıştır?
    A) Söylediğin sözler hepimizi çok kırdı.
    B) Babamı görür görmez eve kaçtım.
    C) Yola güneş doğmadan çıkmalıyız.
    D) Seni okluda görünce çok sevindim.



    .


    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
    A) Onun tek özelliği duygusal olmasıdır.
    B) Görüşünden asla taviz vermezdi.
    C) Geleceğini ne zaman öğrenmiştin?
    D) Düşe kalka yoluna devam etti.

    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilimsi değildir?
    A) Güzel yazmak için az yazdıklarını söyleyenlere gülerim.
    B) Genç şairlerimiz heceden kaçarak serbest yazıyorlar.
    C) Okumuşun bilgisizden farkı nitelikli kitaplar okumasıdır.
    D) Ne diyeyim, nasıl anlatayım, kime benzeteyim.


    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi diğerlerinden farklıdır?
    A) Öğrenciler şarkı söyleyerek yürüyorlar.
    B) Öğrenciler güle oynaya bahçeye çıktılar.
    C) Öğrenciler gülen çiçeklere benzer.
    D) Öğrenciler öğretmeni görünce sıraya girdiler.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük sıfat-fiil (ortaç) değildir?
    A) Çalışkan insanları ben de severim.
    B) Boşa harcanan zamana acırım.
    C) Onarılmış bir araba almışları.
    D) Onulmaz bir derde düşmüştü.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Arabayla şehre giderken kaza yapmış.
    B) Taşkın bir suyun şırıltısını duydum.
    C) Kendine güvenen bir insan olmalıyız.
    D) Seni görünce ağlamaya başladı.


    13. “Sen gideli onu hiç görmedim.”cümlesindeki altı çizili fiilimsi ile aynı türde bir fiilimsi aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?
    A) El, elin eşeğini türkü çağırarak arar.
    B) Bir gülüşü bile çok gördüler ona.
    C) Gelecek günler sizlerin olacak.
    D) Kaybolan yıllarıma çok acıdı


    14. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili keli*melerden hangisi fiilimsi değildir?
    A) Yalnız bunlar değildi, size anlatacağım.
    B) Anlatacağım olayların hepsi yaşanmıştır.
    C) Bir gün anlatacağım orada yaşadıklarımızı.
    D) Anlatacağım konuyu daha önce dinleme*diniz.


    15. Aşağıdaki altı çizili eklerden hangisi ey*lemsi eki değildir?
    A) Ateşine yanan, başka nâra yanar mı hiç?
    B) Onun geleceği varsa göreceği de vardır?
    C) Bugün Sinan çok yorgun görünüyor.
    D) Kör olası çöpçüler, aşkımı süpürdüler.


    16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı türden bir fiilimsi kullanılmıştır?
    A) Beklemekten başka çaremiz yok galiba!
    B) Ağlaya ağlaya gözyaşlarım tükendi, anne!
    C) Sessiz sakin oturur, kimseye karışmazdı.
    D) Konuşunca inci gibi dişleri görünürdü.


    17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birden çok eylemsi vardır?
    A) Ey sevgi, dalımda ilk çiçek açan tomurcuk!
    B) Kanımın akışını yenileştiren damar.
    C) Gül rengi ışıkları sevda dolu akşamlar.
    D) İçime yeni bir fecir gibi dolan çocuk.

    18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi sıfat görevinde kullanılmıştır?
    A) Kendini aynada görür görmez bir şey an*sızın yok oldu.
    B) Kitabın içinde ele alınmamış konu yok gibi.
    C) Misafirimiz çok konuşkan bir amcaydı.
    D) Bu kitabı okumayan sadece sensin.
    19."Gitmek" kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde "isim - fiil" durumundadır?
    A) Giden şanlı akıncı ne gün döner yurduna?
    B) Gidiş, o gidiş bir daha dönmedi!
    C) Giderken beni de götürmeksin.'
    D) Erzurum'a gidince bizi ara, oldu mu?

    20."Bir yandan ilgisiz görünerek gözlerini benden yana kaydırıyor. Pek göz göze gelmemeye çalı*şıyordum. Bir ara bana "ağabey" demediğini be*nim de daha onu adıyla çağırmadığımı düşün*düm." cümlelerinde kaç tane fiilimsi vardır?
    A) 2 B)3 C)4 D) 5


    21.Ah o kadrini bilmediğim günler.
    Koklamadan attığım gül demeti.
    Suyunu sebil ettiğim o çeşme,
    Eserken yelken açamadığım rüzgâr!
    Yukarıdaki dörtlükte kaç fiilimsi vardır?
    A) 3 B)4 C)5 D) 6

    22. “Akacak kan damarda durmaz.”atasözündeki fiilimsinin benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Kristal vazoyu kırmamaya dikkat et.
    B) Kötü olayları düşünmek istemiyorum.
    C) Geçmiş yıllar gözümün önünde canlanıverdi.
    D) Ankara’ya gidince teyzemde kalacağım

    cevaplar:1-D,2-A,3-C,4-B,5-D,6-D,7-A,8-A,9-D,10-C,11-A,12-D,13-A,14-C,15-C,16-A,17-B,18-C,19-B,20-C,21-D,22-C :cool::cool::cool::cool::cool::eek::eek::eek::eek:
  9. Adenozin

    Adenozin Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2011
    Mesajlar:
    960
    Beğenileri:
    276
    Ödül Puanları:
    64
    Teşekkürler.

Sayfayı Paylaş